Mennyire hatékony az asztmát az adrenalin?

Az asztma légzőszervi rendellenesség, amelyet a légzőszervi gyulladás jellemez, és sokféle gyógyszert alkalmaznak annak kezelésére. A gyógyszeres epinefrin, a természetben előforduló vegyület szintetikus változata, olyan gyógyszer, amelyet évtizedek óta használnak orvoslásként. Az epinefrin az asztma kezelésére továbbra is az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy ellenőrizzék a légzési problémákat okozó hirtelen támadásokat. A gyógyszer hatásossága, valamint a mellékhatások lehetősége azt jelenti, hogy nem használják olyan gyakran, mint más típusú asztmás terápiákat.

Az egyének általában nem alkalmazzák ezt a gyógyszert, mint napi karbantartási kábítószereket, de az asztmás rohamok miatt adhatnak epinefrint. Subcutan injekcióval vagy a bőr alatti injekcióval kell beadni. Az injekció lehetővé teszi a hatóanyag gyors hatását, és hasznosnak bizonyul olyan helyzetekben, amikor az asztmás támadás súlyos légzési problémákat okoz. Az asztmás rohamok alternatívája a párolgott gyógyszer, és szélsőséges esetekben a támadás alatt álló egyének esetleg nem képesek arra, hogy a maszkját a gyógyszert lélegezzék be. Az epinefrin ezért továbbra is hasznos kezelést nyújt az asztmának, mivel az állapotától függetlenül egy személy számára adható, vagy mennyire képes kezelni állapotukat.

Az injekciózott epinefrin alkalmazása az asztmás rohamok számára számos jótékony hatással jár. A bronchospasmus vagy a légutak összehúzódása a tüdőben csökken, és a légzési arány emelkedik. A vérnyomás és a pulzusszám csökkenni fog, ahogy a beteg szorongása csökken, és szervezetei ismét oxigént kapnak. Egy 1980-as tanulmány, melyet az American Journal of Hospital Pharmacy publikált, megállapította, hogy az epinefrin 0,5 milligramm (mg) -ig terjedő adagjai képesek előidézni ezeket a pozitív hatásokat.

Mint minden gyógyszeres kezelés, az asztmát tartalmazó epinefrin is okozhat mellékhatásokat. Hányinger, reszketés és hidegrázás mind ennek a gyógyszernek a használatából eredhet, de ezek a hatások általában enyhék. Lehetséges a szívritmus és a vérnyomás megnövekedése, ami azt jelenti, hogy egyes orvosok nem javasolják, hogy a magas vérnyomásban szenvedő betegek epinefrint használjanak. A Northwestern University Medical School-ban végzett kutatások azt mutatták, hogy még a szívbetegségben szenvedő idősebb betegek sem tapasztaltak jelentős vérnyomáscsökkenést a gyógyszer szedése során.

A mellékhatások és a magas vérnyomás kockázata azt jelenti, hogy az adrenalin használata némileg korlátozott. A gyógyszer ismételt felhasználása toleranciát is felépíthet, ami egy másik oka annak, hogy nem használják olyan széles körben, mint az újabb gyógyszerek, például az adrenerg blokkolók vagy a szteroidok. Vészhelyzet esetén azonban az epinefrin nélkülözhetetlen asztmás kezelés marad, amely a legtöbb egyénnél hatékony.