Mennyire hatékony az amitriptil a fájdalomért?

Az amitriptilin egy vényköteles antidepresszáns gyógyszer, bár gyakori az orvosok számára, hogy az amiriptilint írják le a fájdalomra. Ez a gyógyszer jól működik az idegfájdalom kezelésére, mivel a triciklikus antidepresszánsok, például az amitriptilin olyan idegi fájdalomgátló tulajdonságokkal bírnak, amelyek megakadályozhatják az embernek, hogy a test különböző részeiben szúró vagy égő fájdalmat tapasztaljon. Az amitriptil használata ideális néhány krónikus fájdalomban szenvedő beteg számára, mert a gyógyszer nem függőséget okoz a kábító fájdalomcsillapítókkal.

Az orvos az amiriptilint írhatja fel fájdalomban olyan betegeknél, akiknek olyan állapotai vannak, mint az interstitialis cystitis, a krónikus hát vagy nyaki fájdalom, a fibromyalgia és a vulvodinia. Ha ezt a gyógyszert napi 10 mg-tól 100 mg-ig terjedő hatótávolságban szedik, sok beteg ilyen betegségben segíthet valamilyen megkönnyebbülésben. Számos orvosi szakember indítja el a betegeket igen kis adagban az amitriptilin és fokozatosan növeli a dózist hetente vagy két alkalommal, amíg a hatásos dózis meghatározása meg nem történik. Az amitriptilin a fájdalom ajánlott adagja sokkal alacsonyabb, mint a depresszió kezelésére alkalmazott dózis.

Az amitriptil alkalmazása nem gyors javítás. A betegeknek esetleg hetekig vagy hónapokig kell maradniuk a gyógyszeres kezelésben, hogy teljes hatásukat érezzék. Ha a beteg úgy dönt, hogy nem szereti az amitriptil szedését, fel kell vennie a kapcsolatot orvosával, és kérnie kell, hogy elszívják. Az amitriptil leállítása hirtelen nem ajánlott.

A drog amitriptilinnek jól működik az idegfájdalom kezelésére sok beteg esetében, de a gyógyszeresedés is okozhat néhány mellékhatást, amelyek miatt egyes betegek csalódást okozhatnak a kezelésben. Egy nagyon gyakori mellékhatás az álmosság. A betegeknek ez a mellékhatás a legjobb módja az, hogy az amitriptil tartalmat az ágyon töltsenek be, és biztos lehet benne, hogy teljes éjszakai alvást kap. A gyógyszer egy másik szerencsétlen mellékhatása a súlygyarapodás. Egyes betegeknél a cukor és édességek iránti megnövekedett vágyakozás is jelentkezik a gyógyszer szedésének eredményeként.

A székrekedés gyakori lehet a fájdalom amitriptilint is szed. A betegek, akik ezt a problémát tapasztalják, beszéljenek orvosukkal a hashajtókról, a széklet lágyítóiról és az étrendi változásokról, amelyek javíthatják a helyzetet. Sok beteg a szájszárazsággal is foglalkozik az amitriptilin esetén. Fontos, hogy az emberek ezt a gyógyszert szedjék sok vizet, hogy hidratált maradjanak.

A betegek az amitriptilint használhatnak fájdalomra szóló szóló kezelésként vagy más kezelésekkel, például fizikoterápiával és más gyógyszerekkel együtt. Ha valaki fájdalmassá válik, akkor beszélnie kell orvosával a kezelési terv megváltoztatásáról. Az amitriptilin egy idősebb gyógyszer, és általában sokkal olcsóbb, mint néhány újabb antidepresszáns. Ez előnyös lehet olyan betegek számára, akik nem rendelkeznek egészségbiztosítással vagy állandó jövedelemmel rendelkeznek.