Mennyire hatásos a páncéltörmelék?

A Vitex nevű gyógynövényt, amelyet chasteberry-nak is neveznek, gyakran a menstruáció és a hormonok szabályozására használják, de az akne csökkentésével is jár. Nehéz azonban azt mondani, hogy mennyire hatékony ez a gyógynövény pattanások miatt, mert nincs elég tudományos bizonyíték arra, hogy alátámasztja az ilyen állításokat. Mégis, sok természetes gyógyszerek azt állítják, hogy ez hatékony gyógymód lehet a pattanások számára, és általában nincs negatív mellékhatásuk. Mivel egy személy nem biztos abban, hogy hatékonysága van, azonban úgy dönthet, hogy próbálja meg a vitexet pattanások esetén, és csak akkor hagyja abba a felhasználást, ha néhány hónap után nem működik.

Az az oka, hogy sokan úgy vélik, hogy a vitexet a pattanásokra használják, mert egyensúlyi hatást gyakorol az ember hormonjaira. Például a természetes egészségügyi szakemberek gyakran javasolják olyan nők számára, akik szabálytalan menstruációs ciklusban vagy úgy tűnik, hogy az ösztrogén és a progeszteron egyensúlyhiánya áll fenn. Mivel segít a hormonok kiegyensúlyozásában, hasznosnak bizonyulhat azoknak a betegeknek a kezelésében, akik hormonális egyensúlytalanságok következtében fellépnek. Ez gyakran igaz a tizenévesekre, bár a hormon okozta akne hatással lehet minden korosztály számára. A vöröshyx használata a pattanások miatt, amelyeket egyéb problémák okoznak, nem feltétlenül eredményesnek bizonyul.

A vitex-vizsgálatok azt mutatták, hogy az előnyei közül néhány igaz azokra. Például néhány tanulmány kimutatta, hogy a gyógynövény segíthet a női reprodukció szempontjából fontos hormonok egyensúlyában. A vizsgálatok azt is bizonyították, hogy a vitex segít csökkenteni a kellemetlen premenstruációs tüneteket, például a fáradtságot, a puffadást, a mellfájást, az ingerlékenységet és a depressziót. Mivel ez a gyógynövény segít a hormonszabályozásban, néhány ember a menopauza tüneteinek csökkentésére is használja ezt az életváltozás korai szakaszában. A tudományos kutatásnak még meg kell határoznia, hogy a gyógynövény milyen hatásos a pattanásokra, de néhány ember dönthet úgy, hogy próbára és hibára alapozza.

Annak ellenére, hogy a vikszx pattanások kezelésére általában nem minősül veszélyesnek, néhány ember jól alkalmazhatja a használatát. Például azok, akik abban a reményben szánják a gyermeket, hogy jól alkalmazzák az orvost, mielőtt használják, mivel ez befolyásolhatja a menstruációs ciklust és a szaporodáshoz szükséges hormonokat. Fontos megjegyezni azonban, hogy egyes nők ezt használják a ciklusok szabályozására, amikor megpróbálják elképzelni. A terhes nőket általában úgy ajánlják, hogy elkerüljék ezt a gyógynövényt, és hátrányosan befolyásolhatják a spermiumok termelését és a tesztoszteron szintjét a férfiakban.