Mennyire hatásos a csipkebogyó az akne számára?

Általánosságban elmondható, hogy a kutatás szerint a csipkebogyó olaj használata akne esetében nem hatékony. Valójában sok jelentés arra utal, hogy a csipkebogyó olaj rosszabbá teheti az aknövekedést, növelve a pattanások számát és az egyedi pattanások méretét. Habár a csipkebogyó olaj használata az akne kezelésére általában nem ajánlott, sok ember pozitív hatásokat mutatott az olaj más bőrproblémákra, mint például a pattanások hegeségeire, a száraz bőrre és az öregedés jeleire, és néhány elszigetelt vizsgálat akne-hajlamos embereket mutat A nagyon száraz bőr hasznára válhat az olaj használata.

A legtöbb esetben a homeopátiás orvos bőrgyógyászai és szakemberei javasolják az embereket, hogy ne használják csipkebogyóolajat a pattanásokért. Azt hiszik, hogy az olaj túl gazdag, és azt állítja, hogy sokkal zsírosabb, mint sok más olaj, például mandulaolaj. Jellemzően a szakértők azt állítják, hogy az olaj növeli az eltömődött pórusok számát, ami az akne okozta bőrfertőzés növekedéséhez vezet.

Néhány esetben elfogadható a csipkebogyó olaj használata akne számára. Például a rendkívül száraz bőrű emberek számára előnyös lehet az olaj használata. Emellett egyesek azzal érvelnek, hogy az olaj antimikrobiális tulajdonságai meghaladják a további pattanásoktól való félelmet, rámutatva, hogy az olaj segíthet megakadályozni a bakteriális fertőzést, ami gyakran pattanásokhoz vezet. Fontos megjegyezni azt is, hogy a csipkebogyó olaj retinolsavat tartalmaz, amely bizonyos típusú aknének ismert kezelési formája.

Bár az akne kezelésére nem lehet hatásos, a csipkebogyó olajról beszámolók szerint hatásosak a pattanások okozta hegek kezelésére. Az olajban található zsírsavak segítenek megakadályozni a bőr károsodását, csökkentve a heg méretét és színét. Az is ismert, hogy hidratálja a bőrt és harcol az öregedés jeleivel.

Ha csipkebogyóolajat használ a hegekhez, egyszerűen tisztítsa meg a kezét és az arcot, és tegyen be néhány csepp olajat az ujjlenyomatok tisztításához. Az olajat ezután közvetlenül a hegekre lehet alkalmazni. A ráncok megelőzésére a tiszta bőrre alkalmazható, távol tartva a szemtől. Általában körülbelül 12 hét szükséges az eredmények megtekintéséhez.

Ha csipkebogyóolajat használnak akne vagy hegek esetén, kérjen tanácsot a bőrgyógyásztól. Ezenkívül az olajat nem szabad vényköteles vagy over-the-counter pattanásokkal vagy hegesedés elleni gyógyszerekkel kombinálni. Fontos megjegyezni, hogy használata növelheti a napsugárzás érzékenységét, ezért a napfény és a védőruházat használata javasolt.