Látsz egy herniált lemezt egy mri-n?

A mágneses rezonancia képalkotás (MRI) a diagnosztikai eszköz, amely a herniált lemez jelenlétének meghatározására szolgál. A hagyományos röntgen olyan csontos gerinceket mutat, amelyek gyakoriak a gerincvelő sérüléseihez és rendellenességeihez, mint például a nyaki spondylosis, de ritkán lágyrészek okoznak károkat. Összehasonlításképpen, az MRI-n lévő herniált lemez több részletet mutat be, mivel ezek a sérülések a lágyszövet sérülését okozzák. A lemez anyagának károsodása, valamint a herniális lemezhez tartozó vezeték és gyökérkompresszió gyakrabban és részletesebben jelenik meg egy MRI képen.

A hátfájás diagnosztizálásában a betegek először hagyományos röntgensugarakhoz ülnek, hogy kizárják a fájdalomhoz kapcsolódó csontok okozta okokat. Ezek a röntgensugarak a koponya csontos szerkezetére, valamint a lehetséges sérülésekre vagy degeneratív gerincbetegségekre utalnak. A következő lépés egy MRI-vizsgálat a lágyrészek, például a lemezek állapotának felmérésére. A páciens számára a fájdalom oka, mint például a pajzsmirigy lemosása az MRI-n, ugyanolyan fájdalommentes, mint egy röntgen. A herniated lemezek diagnosztizálását illetően az MRI pontosabb képet nyújt, mint a CAT scanek vagy a mielogram.

Történelmileg, mielőtt a MRI-k népszerűsítése lágyrészek károsodásának diagnosztizálására került sor, a myelogramok és a CAT-vizsgálatok a választásnak bizonyultak, hogy olyan sérüléseket találjanak, mint a herniated lemezek. Míg ma még használatban van, ezek a tesztek nem olyan hatásosak, mert a képeken rendelkezésre álló részletek hiányoznak. A mielogram a speciálisan formulázott festéket injektál a gerincvelőbe. A fluoroszkópia révén, egy speciális röntgensugaras típus, az orvos kontrasztanyagként használja a festéket, hogy kiemelje a rendellenességeket.

Ritkán van egy mielogramm, ami megerősíti a pajzsmirigylemez jelenlétét vagy súlyosságát. Normális esetben a mielograma után azonnal CT-vizsgálatot kell végezni, míg a festék még mindig jelen van a gerincvelőben. Ezzel ellentétben, a pajzsmirigylemez azonnal látható az MRI-ben, anélkül, hogy további vizsgálatokat végezne a legtöbb beteg esetében. Nem csak a méregtelenítő lemezek képét látják jobban láthatóvá és részletgazdagabbá, de a páciensnek nem kell elviselni a gerincvelő injekciójának vagy inváziójának bármely formáját.

Ha egy MRI-képen herniált lemezt találunk, az orvosok csökkentik a tesztek számát, melyeket a betegnek csak kettőnek kell elviselnie. Az x-sugarak és az MRI-vizsgálatok vizsgálatának költsége kisebb, mint a röntgensugarak, myelogramok és CT vizsgálatok. Az eredmények pontosabbá, azonnalibbá és költségesebbé válnak mind a monetáris díjak, az idő és a beteg kényelmetlensége miatt.