Jeges zöld tea egészséges, mint a forró zöld tea?

Napjainkban sok ember élvezi a zöld tea előnyeit. Az antioxidánsokkal és tápanyagokkal teli anyagok, amelyek segítik a betegségek széles körének megakadályozását, a laza teák, a zöld teák zsákok és a különféle zöld teásporok és kiegészítők lehetősége soha nem volt nagyobb. A zöldtea termékek fogyasztásának közepette felmerül a kérdés, hogy a jeges zöld tea egészséges-e, mint a forró zöld tea. A kérdésre adott válasznak sok köze van az alkalmazott termék típusához és a sörfőzés módjához.

A kereskedelmi forgalomban készített zöldtea italok esetében a kérdés nem annyira az, hogy a jeges változat egészségesebb-e, mint a fogyasztás előtt felmelegedett kereskedelmi ital. Inkább arra koncentrálunk, hogy a zöld tea mellett más összetevők is megtalálhatók az italban. Bizonyos esetekben a termék nagyon kevés teát tartalmaz, de nehéz a szénsavas vízre és a mesterséges aromákra, amelyek semmilyen tápértéket nem tartalmaznak. Ebben a forgatókönyvben kevéssé különbözteti meg, hogy az ital forró vagy hideg legyen, mivel maga az ital tápanyagtartalma elég alacsony.

Amikor a forró vagy jeges zöld teát laza teával vagy akár előre csomagolt teabagokkal készítik elő, gyakran aggodalomra ad okot az oxidáció szerepe a tea előkészítésében. Egy gondolkodó iskola azt mondja, hogy a tea túlzottan magas hőmérsékleten történő lecsökkentése csökkenti az antioxidánsok jelenlétét a főzött teában. E koncepció szerint a testhőmérséklet közelében víz hozzáadásával előállított tea jobb választás, és az előnye, hogy megakadályozza a teát keserűvé tételét. Az áztatás befejezése után a teát fel kell fogyasztani vagy szobahőmérsékleten történő ivással vagy rövid ideig hűtőszekrényben kell hűteni. Mindkét esetben, a sör elkészítése után a teát a legjobb módja annak, hogy a legjobban táplálkozzon az italból.

Mások úgy vélik, hogy a jeges zöld tea nem veszíti el tápértékét, és annyi előnye van, mint a forró zöld tea. Itt is fontos a sörfőzés módja. Az egyik megközelítés a hideg vizet tiszta üvegtartályba öntik, és zöld tea zsákokat adnak hozzá, amelyekben a teásgolyó belsejében laza zöld tea található. Az edényt néhány órára a napra helyezzük, így a teát meredek, mivel a nap sugarai fokozatosan növelik a víz hőmérsékletét. Innen a teát jégre öntik, és üdítő italként élvezik a forró nyári napokon, nem félnek az egészségügyi előnyök elvesztésétől.

Van némi támogatás az ötlet számára, hogy míg a jeges zöld tea és a forró zöld tea egyaránt tartalmaz jelentős mennyiségű tápanyagot és antioxidánsokat, ezek a tápanyagok könnyebben felszívódnak, amikor a tea forró. A hideg italokat fel kell melegíteni a szervezetben egy bizonyos hőmérsékletre, mielőtt elkezdenek lebomlani, és lehetővé teszik a véráramba való felszívódást. Ahelyett, hogy forró teát fogyasztanak, a tápanyagok gyorsabban terjednek a szervezetben, és hatékonyabb ütemben táplálják a táplálékot.

Mivel mind a jeges zöld tea, mind a forró zöld tea mind keleti, mind pedig nyugati kultúrákban fogyasztódnak, mindkét megközelítés támogatói könnyen megtalálhatók mindenféle környezetben. A véleménykülönbség hajlamos a friss tealevelek használatára, szemben a kereskedelmi forgalomban lévő termékekkel, például a zöld teaporral készült diétákkal vagy a diétás kiegészítők különféle formáival. A kutatások azt mutatják, hogy a jeges zöld tea fölött nyerhető forróság, vagy fordítva, nem általánosan elfogadott, a kritikusok általában a tesztelési módszerek hibáira vagy a kutatáshoz felhasznált tea kiválasztására utalnak. Jelenleg a zöld tea szerelmeseinek jeges vagy forró teát kell választaniuk személyes preferenciájuk alapján, ügyelve arra, hogy olyan tea termékeket használjon, amelyek nem tartalmaznak sok extra összetevőt.