Hogyan válasszam ki a legjobb jódtinktúrát?

A jód tinktúrája átlátszó, vöröses folyadék, amelyet gyakran használnak gyógyászati ​​célokra. Bőr fertőtlenítő hatású a fertőzések megelőzésére és a fertőzések elleni védekezésre sebekben, valamint sugárzásellenes gyógymódként is. A tinktúra erőssége különböző megoldások esetén változik, és ez a címkén szerepel. A legjobb előkészületek kiválasztásához tudnia kell, hogy az erőd alkalmas-e az Ön céljára, a legjobb, ha erről a gyógyszerészről vagy orvosról fordulhat.

Szintén jó ötlet, ha a tinktúra kereskedelmi készítményét csak a címkén feltüntetett módon jelöli. Az erősebb előkészítést, mint amilyet egy kisebb sérüléshez szükséges, például fel kell hígítani, mielőtt alkalmaznák, különben bőrkiütéshez vezethet. Jódjavító tinktúra vásárlásakor mindig győződjön meg róla, hogy alkalmas otthoni használatra. Mint minden orvosi készítménnyel, különösen akkor, ha esetleg meglévő egészségügyi problémáid vannak, tanácsos az említettek szerint konzultálni az orvosával annak biztosítására, hogy biztonságos legyen az adott készítmény alkalmazása, anélkül, hogy bármilyen mellékhatást okozna.

A jód tinktúrája jód, nátrium vagy kálium-jodid, alkohol és víz. Az Egyesült Államok Nemzeti Formája (NF) meghatározta az összetevők mennyiségét a normál és erős megoldások előállításához. Bár ezek a jód-tinktúrák kereskedelmi forgalomban beszerezhetők, otthon is előállíthatók.

A tinktúra elkészítéséhez jódkristályokat, etil-alkoholt, nátrium-jodidot vagy kálium-jodidot és desztillált vizet kell használni. Az etil-alkohol és a desztillált víz helyett tiszta folyadék is használható. Az alkohol célja, hogy kémiai stabilitást biztosítson a jód kristályok és nátrium-jodid vagy kálium-jodid keverékéhez. A desztillált vizet az oldat kívánt koncentrációjának hígítására használják, a normál jód-tinktúra oldatok például körülbelül 50% vizet tartalmaznak, míg az erős oldatok 50% alkoholt tartalmaznak.

Nagyon óvatosnak kell lenni a jód tinktúrájának elkészítése során, mivel az összetevők toxikus reakciókat válthatnak ki. Ismert, hogy hátrányosan befolyásolják a nyálkahártyákat és légzési nehézségeket okoznak. Egyes összetevőkről ismert, hogy irritálják a bőrt, és súlyosbíthatják a bőr állapotát, például a bőrgyulladást. Ezenkívül potenciális veszélyt jelenthet a szem számára. A füstök belélegzése komoly egészségügyi problémákat is okozhat.