Hogyan válasszam ki a legjobb citalopram alternatívát?

A citalopram egy vényköteles gyógyszer, mely segít a felnőttek depressziójának kezelésében. A nemkívánatos mellékhatások miatt egyes betegek citalopram alternatívát kívánnak találni. A betegeknek esetleg alternatívát kell találniuk, ha a citalopram több hét használat után nem kezeli depresszióját. A citalopram alternatívájának megtalálása érdekében a felhasználóknak beszélniük kell orvosukkal olyan egyéb gyógyszerekről, amelyek kielégíthetik igényeiket anélkül, hogy negatív mellékhatásokat okoznának.

A citaloprám leggyakoribb kockázata az émelygés, álmatlanság, álmosság, hajhullás, súlygyarapodás, fogyás, öngyilkossági sürgetések és szexuális mellékhatások. Ezek a hatások általában néhány hét rendszeres használat után javulnak. Mielőtt alternatívát keresne, azoknak a betegeknek, akik enyhe vagy mérsékelt mellékhatásokat tapasztalnak, lehetővé tennék testük számára, hogy alkalmazkodjanak a citalopram adagjához. Súlyosabb mellékhatásokat, mint például az öngyilkosság fokozott gondolatait azonnal meg kell vitatni az orvossal.

Ha a páciensnek szüksége van a gyógyszercserére, néhány tényezőre van szüksége. Az első szempont az, hogy az alternatív gyógyszerek hatásosak-e a beteg depressziójának kezelésében. Az alternatív gyógyszerkészítményeknek szintén biztonságosnak kell lenniük, és csökkenteniük kell a betegek mellékhatásai kockázatát.

Az antidepresszánsok különböző típusai különböző hatással vannak a szervezetre. A citalopram egy szelektív szerotonin újrafelvétel-gátló (SSRI). Ez azt jelenti, hogy a gyógyszeres kezelés meggátolja a szerotonin újbóli felszívódását, ami növeli a szerotonin mennyiségét az agyban. A szerotonin a jó közérzetért felelős hormon.

Ha a citalopram nem hatékony a beteg depressziójának kezelésében, akkor más típusú antidepresszánsokat is meg kellene vizsgálnia. Többféle antidepresszáns segíthet a depresszió kezelésében. Az SSRI-n kívül az antidepresszánsok leggyakoribb típusai a szerotonin-norepinefrin újrafelvétel-gátlók (SNRI-k), a triciklikus antidepresszánsok és a monoamin-oxidáz-inhibitorok (MAOI-k).

Azok a betegek, akik az álmosságot a citalopram szedése során tapasztalják, előnyös lehet az SNRI alkalmazásával. Ezek a gyógyszerek befolyásolják a páciens norepinefrinszintjét és stimuláló hatást fejtenek ki. A MAOI és a triciklikus antidepresszánsokat általában akkor alkalmazzák, ha más alternatívák nem működnek. Bár ezek a gyógyszerek gyakran hatásosak, sok felhasználó negatív mellékhatásokat is okoz.

Azokban az esetekben, amikor a citalopram hatásos, de nemkívánatos mellékhatásokat okoz, a betegek számára előnyös lehet egy másik SSRI kipróbálása. Csak azért, mert a citalopram nem kezelhető mellékhatásokat okoz, nem jelenti azt, hogy minden SSRI ugyanúgy hatna a páciensre. Néhány betegnek több antidepresszánst kell megpróbálnia, amíg megtalálja az egyiket, amelyik nekik működik.

A citaloprámról egy másik gyógyszerkészítésre való áttérés érdekében a betegeknek megbeszélniük kell helyzetüket az orvosukkal. Az orvos képes lesz megmagyarázni a páciens alternatíváit és segíti a biztonságos és hatékony alternatív megoldást. Semmilyen körülmények között sem szabad a páciensnek szednie a gyógyszert. A gyógyszeres kezelés abbahagyása a citalopram elvonásával járó tünetekhez vezethet. A citalopram alternatívára való áttérés olyan döntés, amelyet tapasztalt orvos segítségével kell megtenni.