Hogyan tudhatom, ha allergiás vagyok a doxiciklinre?

A doksiciklin antibiotikum a tetraciklin családban, amelyet az 1960-as évek végén az amerikai szövetségi gyógyszerigazgató (FDA) által jóváhagyott. Különböző bakteriális fertőzésekre, különösen krónikus betegségekre van szükség, amelyek a füleket, az orr-, a torok- és a nemi szerveket érintik. A doksiciklin a pattanás, a rosacea és az antrax kezelésére is engedélyezett, a profilaktikus malária elleni gyógyszer felhasználása mellett. Mint minden antibiotikum, a betegek genetikailag hajlamosak arra, hogy allergiásak legyenek a gyógyszerrel szemben, vagy a gyógyszer expozícióját követő másodlagos allergiát alakítsanak ki. Bizonyos tünetek azt mutatják, hogy a doxiciklinre allergiásak lehetnek kiütés vagy csalánkiütés, súlyos emésztőrendszeri görcsök véres hasmenéssel vagy anélkül, valamint nyelési nehézséggel járó torokfájás.

A doxiciklinre allergiás egyéb tünetek közé tartozik a sárgaság vagy a bőr és a szem sárgulása, amelyek általában májkárosodást vagy kudarcot jeleznek. A doxiciklinre allergiás májkárosodás további jelei közé tartozik a megmagyarázhatatlan vagy könnyű zúzódás és vérzés. A súlyos fejfájás és a látás megváltozása allergiát is mutathat. Ezen súlyos tünetek bármelyikének jelenléte megköveteli, hogy állítsa le a gyógyszert, azonnal forduljon orvosához és forduljon orvoshoz. Ne feledje, hogy a doxiciklin kezelés befejezése után hónapokig nem fordulhat elő a bélrák és hasmenés súlyos formája.

A doxiciklin allergiás tünetei nem szabad összetéveszteni a doxiciklin várható mellékhatásaihoz, például gyomorpanaszokhoz vagy enyhe hasmenéshez. Hányinger és hányás is előfordulhat. Ezek a mellékhatások minimálisra csökkenthetők úgy, hogy a gyógyszert üres gyomorból álló teljes pohár vízzel veszik fel, és nem feküdnek 10-15 percig önadagolás után. A doxiciklin egy másik mellékhatása a napfénnyel szembeni fokozott érzékenység, amely napfényt és kalapokat igényelhet, ha a gyógyszeren való tartózkodás ideje alatt szabadban kíván lenni. Orális vagy hüvelyi élesztőgomba is előfordulhat.

A doxiciklin számos gyógyszeres és táplálékközi kölcsönhatást tartalmaz. Az antibiotikumról beszámoltak arról, hogy csökkentik az orális fogamzásgátlók hatékonyságát, ezért szükség esetén a nők számára a fogamzásgátló másodlagos formáit kell alkalmazniuk. A tejtermékekben vagy joghurtban lévő kalcium, antacid forma, tejtermékekben vagy joghurtban a doxiciklin felszívódását okozhatja, ha az adagolást követő négy órán belül beadják. Ez a gyógyszer kölcsönhatásba léphet és gátolhatja az antikonvulzív vagy görcsrohamellenes szereket, a barbiturátokat, a vérhígító szereket és a digoxint, amely nagyon szívós betegeknél szokásos gyógyszer.