Hogyan működik az emésztőrendszer?

Az emberi emésztőrendszer olyan szervek sorozata, amelyek mechanikus és kémiai eszközöket használnak az élelmiszer felvételére, lebontására, tápanyag-kivonására és energiájukra, és a hulladéktermékeket vizelet és széklet formájában. Ez a rendszer százmillió évek során fokozatosan fejlődött, és az egyetlen természetes módja az embereknek, hogy energiát nyerjenek a mozgáshoz és a gondolkodáshoz. Képes arra, hogy különböző élelmiszerforrásokat kezeljen, mind állati, mind növényi eredetű, de a főzés során általában az ételeket kezeli. Mivel a főtt ételek olyan hosszú ideig vannak körülötte, az emberiség, mint a faj kissé “elkényeztetett” a javára, és sokan betegek, ha olyan ételt fogyasztanak, amely nem kapott megfelelő főzést.

A száj az emberi emésztőrendszer bejárata. A fogak gnash az élelmiszer, mechanikusan lebontva, míg a három nyálmirigyek szabadulnak fel az enzim amiláz tartalmú nyál, amely kémiailag lebontja a keményítőt és a zsírt. A nyál könnyebben lenyeli a táplálékot nedvesítéssel, valamint megakadályozza a fogzománc erózióját a pH modulálásával.

Miután a torok hátulján belépett a testbe, az étel lefelé halad a nyelőcsőben, amelyet nem gravitáció, hanem izomkúpok szállítanak. Ezért lehet feleséget lefoglalni. A nyelőcső belseje nagyon nedves, ami segít tovább lebontani az ételeket és megakadályozni a rendszer többi részének károsodását.

Miután az emésztőrendszer nyelőcséjén keresztül mozog, az étel és az ital eléri a gyomrot, ahol tovább kezelhető darabokra bomlik. Mivel az élelmiszerben lévő tápanyagokat végső soron a sejtek fogyasztják, azokat nagyon kis csomagokra kell bontani a szállításhoz. A gyomorban történő emésztés elsődleges ágense a gyomornedv, amely nagy mennyiségben keletkezik és nagyon savas lehet. A másodlagos szer az izomösszehúzódás a gyomorban.

A gyomor után a lebontott táplálék a vékonybélbe kerül, ahol a tápanyag-kitermelés nagy része megy végbe. Ahogy az élelmiszer átmegy a vékonybélben, összekeveredik az epével, amelyet a máj termel, valamint a hasnyálmirigy léit, amelyek talán nem meglepő módon a hasnyálmirigyből származnak. Ez a két folyadék tovább segíti az emésztési folyamatot, lebontja az élelmiszerben található tápanyagokat ahhoz a pontig, ahol a vér felszívódik. A belső bél a híres villi otthona, apró élő extrudátumok, amelyek finom mennyiségben táplálják a tápanyagokat.

Az emésztőrendszer végső összetevői a vastagbél vagy a vastagbél, az anus és a húgyutak, amelyek a folyékony anyagot a szilárd anyagtól elkülönítik és elküldhetik a megfelelő kilépési portjukba. Természetesen az emberi emésztőrendszer nem 100% -ban hatékony, és sok tápanyag van hátrahagyva ebben a “hulladékban”, amelyet boldogan el lehet fogyasztani a baktériumok vagy egy hulladékfeldolgozó üzemen keresztül.