Hogyan kezelhetem a térd hiperextenzust?

A térd hiperextenzitása olyan állapot, amelyben a térd a csukló normál határán túlnyúlik. Ha ez megtörténik, bizonyos típusú térdkárosodás jelentősen megnő. Még egy ilyen enyhe és pillanatnyi kanyar a térdszalagok, különösen az elülső keresztszalagok vagy az ACL megnyújtását eredményezheti. A térd hiperextenzió kezelésének fő célja a természetellenes stressz enyhítése, valamint a duzzanat és a gyulladás minimalizálása. Bizonyos esetekben műtétre lehet szükség, ha a térdszalagok súlyosan károsodnak.

Abban az esetben, ha a térd hiperextension valamilyen típusú mozgás vagy baleset következtében térdet hajt végre kényelmetlen helyzetben, jó esély van arra, hogy egy vagy több szalagot megfeszítenek vagy esetleg szakadnak meg. A duzzanat valószínűleg azonnal megkezdődik, ami csak a már megrongálódott szalagok számára további stresszt okoz. Ha a lehető leggyorsabban alkalmazza a jeget, segít csökkenteni a duzzanatot, és segít a fájdalom enyhítésében, ami valószínűleg felfelé és lefelé mozog.

Jég alkalmazása után fontos, hogy a lehető leggyorsabban forduljon orvoshoz. Az orvos felmérheti a károsodást, gyakran röntgensugarakkal vagy valamilyen szkenner-berendezéssel. A sérülés súlyosságától függően előfordulhat, hogy gyulladáscsökkentő gyógyszereket írnak elő, és olyan tömörítési kötést alkalmaznak, amely megtartja a térdvédőt és az ínszalagokat, miközben a sérülés meggyógyul. Ha a károsodás súlyos, azonban szükség lehet valamilyen műtétre a szalagok újracsatlakozásához.

A térd-hiperextenzus kisebb esetekben a napi többszöri adag jég alkalmazásával járó kezelés, valamint az over-the-counter gyulladáscsökkentő szerek, például az ibuprofen alkalmazása, nagyon jól működhetnek. A sérült láb felemelése, ügyelve arra, hogy megfelelő támogatást nyújtsanak a térdízülethez, szintén gyorsítja a gyógyulást. A lábaknak néhány napig tartó súlya is jelentős különbséget jelent a helyreállítás sebességében. Ha mozgásban kell lenni, olyan tömörítési kötést visel, amely elég szoros ahhoz, hogy a sérült térdet természetes helyzetben tartsa, segít a stressz minimalizálásában. A mankókat használva keresse fel, amíg kezelőorvosa utasítást ad arra, hogy a lábfejet visszahelyezze a lábára.

A legtöbb esetben a térd hiperextenziájának elkerülésére a legjobb módja annak, hogy szem előtt tartsa a térdét, miközben sétál, áll vagy sportol. Míg a térdegyengetés egyenesnek tűnhet, túl sok ember áll az állítás alsó részével. Az ilyen típusú testtartás sokkal könnyebbé teszi a térd túlexponálását rossz irányba, és a térdízület hiperextenzusához vezet.