Hogyan kezelhetem a másodfokú égési sérüléseket?

Második fokú égési sérülést okozhat egy nagy bőrfelületen, az arcon, a kezeken, a lábakon, az alján, az ágyékán vagy a nagyobb ízületeken, azonnali sürgősségi orvosi ellátásban. Minden más esetben a másodlagos égési sérülések kezelésére óvatosan távolítanak el minden olyan anyagot, amely a sebet lefedi, és hideg vízben áztatja az égett területet. Hacsak orvos nem irányítja, ne helyezzen semmiféle ápolószert az égésre. A gyógyulás során az égetett bőrt steril kötéssel kell lefedni, melyet naponta cserélni kell. A kezelést követően figyelni kell a sokk és a fertőzés jeleit.

Az égési sérüléseket az első, második vagy harmadik fokozat fokozódó súlyossága alapján osztályozzák. Második fokú égési sérülések okozzák a bőr felső rétegét, az epidermiszet és a dermis nevű bőr középső réteget. Ezeket az égési sérüléseket vörös vagy rózsaszín árnyalattal jellemezik, gyakran duzzanattal együtt, amelyek tiszta folyadékkal teli hólyagok vannak, és meglehetősen fájdalmasak. A legtöbb másodfokú égés két-három héten belül meggyógyul.

Sürgősségi orvosi ellátás szükséges egy másodfokú égésnél, amely nagyobb, mint 3 cm (körülbelül 7,5 cm), vagy az arc, a kéz, a láb, az alsó, az ágyék vagy bármely nagyobb ízület közelében fordul elő. Ellenkező esetben elkezdheti kezelni ezeket az égési sérüléseket otthon, azáltal, hogy óvatosan eltávolítja a ruhát vagy az ékszert, amely az égésen vagy annak közelében van. Az égetett területet hideg vízben helyezzük és 15 percig áztassuk, de ne tegyünk jeget a vízfürdőbe, vagy közvetlenül az égetett bőrre, mert a sérült terület könnyen kialakulhat fagyás vagy további károsodás. Hacsak orvosi utasítás nem történik, kenőcsök, krémek, vaj vagy olaj nem használható másodfokú égések kezelésére, mert ezek a termékek a bőr belsejében hőhatást fejthetnek ki, további károkat okozva vagy a seb fertőzéséhez. Ha a páciens a sokk, például a dilated pupils, a vérnyomás csökkenése vagy a gyors légzés következményeit tapasztalja, azonnal kérjen orvosi segítséget.

Hosszú távú gondozás esetén a másodlagos égési sérüléseket steril kötéssel kell kezelni, és naponta cserélni kell a kötést. A fertőzés elkerülése érdekében a másodlagos égési sérüléseket ne szedje át a buborékcsomagolással. Vigyázzon a buborékfolt vagy az égetett terület fertőzésére utaló jelekre is, mint például a bőrpír, a duzzanat, a fájdalomcsillapítás vagy a folyadék áteresztése. Ha fertőzés alakul ki, forduljon orvoshoz. A fájdalmas, másodfokú égési sérüléseket túlterheléses fájdalomcsillapítókkal lehet kezelni.