Hogyan kezelhetek egy duzzadt könyöket?

A duzzadt könyöket sérülések, tendinitis, ízületi gyulladás vagy burzitisz okozhatja. A könyök duzzanata rendkívül fájdalmas lehet, és a kötés merev és szoros lesz, és súlyos esetekben jelentős korlátozásokat okozhat egy személy mozgási tartományában. Jellemzően jégeket használnak a duzzadt könyök kezelésekor a sérülés vagy gyulladás első jele során. Az egyéb kezelések közé tartozhatnak gyulladáscsökkentő gyógyszerek, pihenők, segédeszközök vagy egyéb segédeszközök, valamint súlyos esetekben a műtét.

Gyulladásgátló gyógyszereket gyakran használnak a könyök duzzanatának csökkentésére. Ezek a gyógyszerek általában gyorsan működnek a gyulladásos folyamat csökkentése és a kényelmetlenség enyhítése érdekében. Előfordulhat, hogy a duzzadt könyökfájdalom olyan súlyos lehet, hogy az orvos javasolhatja a vényköteles fájdalomcsillapító gyógyszereket. Gyakran azonban ezek a gyógyszerek kódin alapúak, és bár nagyon hatásosak a fájdalom kezelésében, jelentős mellékhatásokat okozhatnak.

Általában pihenés ajánlott duzzadt könyök kezelésére. Normális esetben ez hatékony kezelést jelent a gyulladás enyhítésében, mivel kiküszöböli a kezében lévő nyomást. Gyakran nehéz lehet a páciens számára, hogy nyugodtan tartsa karját, és a fogsorok és a hasítékok hasznos eszközök lehetnek az érintett könyök rögzítéséhez, ezáltal csökkentve a további sérülés vagy duzzanat veszélyét. Egy másik alternatíva egy hevedert visel, ami lehetővé teszi, hogy a könyök meggyógyuljon, és csökkentse a további károkat.

Általában nem jó ötlet a masszírozni, vagy közvetlen nyomást gyakorolni a duzzadt könyökére a fájdalom vagy a duzzanat csökkentése érdekében, mivel ez tüneteket okozhat. Időnként, ha a duzzadt könyök nem reagál más kezelésekre, orvos szakember megpróbálhatja lecsapolni az ízületben összegyűjtött folyadékot. Tipikusan ez a folyadék a burzitisz okozta, amely a bursa gyulladása, az ízületi folyadék zsákja. Eltávolítása nagymértékben csökkentheti a könyök duzzanatot.

Időnként a duzzadt könyök kezelésére irányuló szabványos erőfeszítések nem hatékonyak. Ha a beteg nem reagál a nem invazív kezelésekre, akkor az egészségügyi szakember javasolhatja a műtétet, beleértve az érintett bursa eltávolítását is. Gyakran, a könyökműtétet járóbeteg-alapon végzik, a páciens kórházi tartózkodást és általános érzéstelenítést igényel, ha azonban a sebészeti beavatkozás várhatóan kiterjedtebb.