Hogyan ismerem fel a vérrögképző tüneteket?

A vérrög tünetei attól függően változnak, hogy a testben a vérrög alakul ki. A végtagokban és a kisebb szervekben a fájdalom és a csökkent funkció felhívja a figyelmet a problémára. A szívben, a tüdőben vagy az agyban a vérrög vagy trombus különösen veszélyes, és orvosi vészhelyzetnek kell tekinteni. Az artériás embólia akkor következik be, amikor a vérrög blokkolja az artériát. Bár a vérrögképződést gyógyszeres kezelés, betegség vagy életmód-tényezők okozhatják, a legtöbb feltétel kezelhető, ha időben elkapják.

A mélyvénás trombózis (DVT) a láb mély vénáiban fordul elő, és a medence is előfordulhat. Ezek a tünetek közé tartozik a borjú vagy a comb, a bőrpír, a duzzanat, a melegség és a nehéz érzés. A lábfej bõre hûvös lehet a csökkent véráramlás miatt. A DVT-t a lehető leghamarabb kezelni kell, mielőtt a thrombus el tudna mozogni. Anti-koagulánsok, például warfarin, feloldják az eltömődést.

A DVT vagy egy darab laza lehet, és az ereket átjut a tüdőbe, ami vérrögképző tüneteket okoz. A keletkező tüdőembólia blokkolja az oxigén felszívódását és végzetes lehet. Figyelmeztető jelek: hirtelen mellkasi fájdalom, súlyos légszomj és vérző váladékkal járó köhögés. A tüdőembólia orvosi vészhelyzet, és a mentőket azonnal fel kell hívni, vagy a személyt a legközelebbi kórházba kell vinni.

A vérrög tünetei a mellkasban szívrohamot jelezhetnek. A thrombus néha blokkolja a szívhez vezető véredényeket, hányingert, légszomjat és fájdalmat okoz a mellkasban, amely a karra, nyakra vagy állkapcsokra sugárzik. Lehetséges, hogy a vérrög eltávolításra és az edény felnyitására műtétre van szükség.

Sokan félnek egy stroke-otól, ami egész életen át tartó fogyatékosságot vagy halált okozhat. A tünetek, mint például a súlyos fejfájás, szédülés, beszéd vagy megértés hirtelen változása, és a bénulás, különösen a test egyik oldalán, azt jelezhetik, hogy egy thrombus blokkolta a vér áramlását az agyban. A gyorsabb kezelés megtörténhet, annál jobb a prognózis a helyreállításhoz.

Bár a legtöbb vérrög alakul ki a vénákban, az artériás trombus megtörténhet a karokban, lábakban vagy lábakban. A vérrögképző tünetek az artériában hasonlóak a DVT-hez, ami bizsergésnek, zsibbadásnak és hideg sápadt bőrnek nyilvánul meg. A személy észreveheti az érintett végtag mozgásának hiányát. A véráramlást azonnal vissza kell állítani a szövetek halálának megelőzésére. Az orvosi figyelmet azonnal meg kell keresni.

A terhesség, a dohányzás, az elhízás és a cukorbetegség a túlzott véralvadási kockázatok egyike. A véralvadási tünetekhez hozzájárulhatnak a véralvadáshoz vagy vérlemezkék kialakulásához, valamint az ösztrogént tartalmazó gyógyszerekhez (pl. Fogamzásgátló tablettákhoz és hormonterápiás gyógyszerekhez) kapcsolódó egyéb gyógyászati ​​rendellenességek. A betegségek kezelése, a gyógyszerek megfigyelése és az egészséges életmód vezetése sok gyakorlattal csökkentheti a kockázatot.