Hogyan emelhetem a HDL-t?

A magas sűrűségű lipoprotein (HDL) megfelelő szintjének fenntartása, amelyet gyakran “jó” koleszterinnek neveznek, segít megelőzni a szívbetegség kialakulását. Az első lépések, amelyek ezen anyag vérben történő koncentrációjának növelésére irányulnak, az étrendi változások, testsúlycsökkenés, dohányzás, rendszeres edzés és az alkoholfogyasztás szabályozása. Ha ezek a változások nem működnek, olyan gyógyszerek, mint a halolaj kapszulák, nikotinsav és gemfibrozil kipróbálhatók. Az alacsony HDL-es betegeknél kerülni kell a gyógyszereket, amelyek tovább csökkenthetik vérszintjüket. Általában a betegeknek arra kell törekedniük, hogy a HDL szintje legalább 60 mg / dl legyen.

Gyakran az első olyan módszer, amellyel növeli a vér HDL szintjét, az étrendi változások kialakulása. A betegeknek csökkenteniük kell a telített zsírok bevitelét, és meg kell őket változtatniuk a telített zsírokkal. A zsírokból származó kalóriák az összes kalóriabevitel kevesebb mint 35% -át teszik ki. Egyes kutatások kimutatták, hogy az omega-3 zsírsavak, köztük a hosszú láncú n-3 többszörösen telítetlen zsírsavak (n-3 PUFA), a dokozahexaénsav (DHA) és az eikozapentaénsav (EPA) segíthetnek növelni a vér HDL koncentrációját Csökkenti a trigliceridszintet. Ezek a hasznos zsírok megtalálhatók az olyan élelmiszerekben, mint a hal, a lenmagolaj és a dió.

A többi életmód megváltoztatása szintén segíthet a HDL szint növelésében. Ha a beteg túlsúlyos, akkor meg kell próbálnia fogyni, mivel az elhízás hozzájárulhat a vér lipidszintjének csökkentéséhez. A dohányosoknak tanácsos lemondani a dohányzásról. A rendszeres testmozgás egy másik életmódbeli módosítás, amely hozzájárulhat a HDL növeléséhez, bár a fizikai aktivitás pontos típusa nem túl fontos, a betegeknek olyan aerob gyakorlatokat kell végrehajtaniuk, amelyek a pulzusszámot 30 percig, öt alkalommal hetente növelik. Bár a mérsékelt alkoholfogyasztás, különösen vörösbor formájában, enyhén emeli a koleszterinszintjét, a túlzott alkoholfogyasztást el kell kerülni.

Néhány beteg nem elég nagy mértékben növeli a “jó” koleszterinszintet ezen változások elvégzése után. Ha ez a helyzet, számos gyógyszer adható meg, hogy megemelje ezeket a szinteket. Az over-the-counter halolaj kapszulák, amelyek a kedvező omega-3 zsírsavakat tartalmazzák, egyike a gyógyszerészeti megoldásnak. A nikotinsav-tabletták alkalmazása egy másik lépés, amely növelheti a vér koleszterinszintjét. A csak fibrátok, köztük gyógyszerek, mint például a gemfibrozil, csak a vényköteles gyógyszerek osztályát is fel lehet használni.

Az ideális HDL-koleszterinszint fenntartásának egy másik aspektusa az olyan gyógyszerek elkerülése, amelyek az anyag csökkentését okozhatják. A beteg egyéb egészségügyi problémáitól függően ez nehéz lehet. Ha lehetséges, kerülni kell a gyógyszeres kezelést, mint például a béta-blokkolókat, az androgéneket és a benzodiazepineket.

A HDL szintjét a vérben gyakran ellenőrzik a koleszterinszűrési vizsgálat részeként. A legtöbb orvos javasolja a betegeknek, hogy legalább 60 mg / dl vérszintre törekedjenek. Az 50 mg / dl-nél alacsonyabb és a 40 mg / dl-nél kisebb értékű nőknek alacsonynak kell lenniük. Ezeknek a betegeknek meg kell kísérelniük növelni az anyag koncentrációját a vérben.