Hogyan csökkenthetem a boka duzzanatot?

Hatékonyan csökkentheti a boka duzzanatot, de a legjobb kezelés valószínűleg attól függ, hogy mi okozta a duzzanat kezdetét. A sérülések miatt duzzadt boka gyakran eltérő bánásmódban részesül, mint az olyan boka, amely bizonyos orvosi problémák miatt duzzadt, vagy vényköteles gyógyszerek mellékhatásaként. Ha a boka dagadt, mert megzavarodott, vagy törött csonttal rendelkezik, a sérüléssel járó hő vagy jég használata segíthet a duzzanattal. Támogató harisnyák vagy vizes tabletták csökkenthetik a boka duzzanatot, ha valamilyen orvosi probléma merül fel. A lábad felemelése a szíved feletti szinthez segíthet abban, hogy csökkentse a boka duzzadását, függetlenül attól, hogy mi következett be.

A megrepedt vagy törött bokák gyakran azonnali orvosi kezelést igényelnek, de az ilyen sérülést követően azonnal megpróbálhatja csökkenteni a boka duzzanatát. A hő vagy a jég alkalmazása csökkentheti a duzzanatot és a gyulladást. Ha jeget használ, győződjön meg arról, hogy a bokádat egy törülközővel vagy gézzel takarja le, mielőtt a jeget közvetlenül a sérülésekre alkalmazná. A jég hosszabb ideig tartó közvetlen érintkezése a bőrre általában nem ajánlott, mert a fagyás veszélye áll fenn. A sérült bokádon fűtőtestet is használhat, miközben magasra emeli.

A terhesség, a cukorbetegség és más egészségügyi állapot esetenként boka duzzanatot okozhat. Az orvosok gyakran javasolják, hogy a duzzadt bokából szenvedő betegek korlátozzák az általuk fogyasztott só mennyiségét, mert a só a testet megőrzi a vizet, ami növeli a duzzanat valószínűségét. Vannak olyan támogató zoknik és harisnyák, amelyek kifejezetten az alsó végtagok duzzadásának csökkentésére szolgálnak. Ezek a harisnyák nagyon szorosan illeszkednek, és kényszeríthetik az ereket a lábakban és a lábakban, csökkentve a boka duzzanatát. A víztabletták segíthetnek csökkenteni a bokák duzzadását is, mivel a szervezetben lévő felesleges folyadék kiszivárgását okozhatja, de terhességet nem szabad szednie.

Ne habozzon meglátni az orvosát, ha nem tudja, mi okozza a boka duzzanatot, és nem tud róla, hogy megsérült. Lehet, hogy súlyos orvosi problémája van, ami azonnali figyelmet igényel, különösen, ha a duzzanat hirtelen következik be, és nem vagy terhes vagy más olyan egészségügyi állapotban, amelyik duzzanatot okoz. Kezelőorvosának képesnek kell lennie arra, hogy meghatározza a boka duzzanatának okait és javasolja a megfelelő kezelést.