Hogyan befolyásolja a progeszteron a terhességet?

A progeszteron a menstruációs ciklusban részt vevő két fő hormon egyike, és az ovuláció után a nőstény testben hajlamos uralni. Ennek a hormonnak a növekedése biztosítja, hogy a méh bélés sűrű maradjon, amely lehetővé teszi az embrió beültetését. Ezzel ellentétben a progeszteron csökkenése a szervezetben megkezdi a méh bélését, és így a menstruáció az egészséges terhesség helyett. Ezért a progeszteronhoz hasonló hormonok nagyban befolyásolják a terhességet, mivel az anyag megfelelő mennyisége lehetővé teszi a terhesség előfordulását, majd virágzik a következő kilenc hónapban. Szerencsére a progeszteronszintek figyelemmel kísérhetők és szükség esetén módosíthatók.

A progeszteron nem csak a terhességet érinti, ha előfordul, hanem szerepet játszik a fogamzásban is. Azok a nők, akik korai véletlentől elmaradtak a nyolcadik hét előtt, megállapíthatják, hogy a progeszteron szintje túl alacsony ahhoz, hogy támogassa a terhességet. Sok esetben a tojást megtermékenyítették és megpróbálták beültetni, de az idő mégis megérkezett, az embrió kiszivárgása után a szervezet elkezdte a hCG termelését, de mielőtt az embrió biztonságosan csatolhatna a méhfalhoz. A méh bélés, amely az embrió jelenlétének ellenére kimerül, általában alacsony progeszteronszintre utal, ami a korai szakaszban pozitív terhességi tesztet eredményez, amelyet egy vetélés követ. Azok a nők, akik úgy vélik, hogy alacsonyak a szintjük, orvoshoz is eljuthatnak, és röviddel az ovuláció után tesztelhetik, hogy szükségük van-e kezelésre.

A peteérés utáni progeszterontermelés normál mennyisége napi 15-30 mg, és ez a szám a fogamzás után kettős, vagy akár háromszorosára csökken. A progeszteron megfelelő szintje befolyásolja a terhességet annak biztosításával, hogy a korai terhesség összes gyakori tünetei megfigyelhetők, mint például émelygés, mellérzékenység, nyaki változások és az erek növekedése. A harmadik trimeszterben a szinteknek napi legalább 300 mg-ra kell emelkedniük annak érdekében, hogy a magzatnak minden mire szüksége van. A progeszteron normális szintjei hatással vannak a terhességre annak biztosításával, hogy a méh nem jár idő előtti elbocsátással, mivel ez idő előtti munkához vezethet.

Azok a nők, akik észlelik ennek a hormonnak az alacsony szintjét, alkalmazhatnak kiegészítőket a progeszteron növelése érdekében. Az orvosok olyan tablettákat írhatnak fel, amelyeket az ovuláció után kell bevenni. Ezenkívül számos természetes progeszteron krém található a piacon, melyet a pulton lehet megvásárolni és dörzsölni a testen. Azok a terhes nők, akik aggódnak attól, hogy a hormonok, mint a progeszteron hogyan befolyásolják a terhességet, tisztában kell lenniük azzal, hogy a placenta átveszi az első trimeszter után a hormon termelését, ami azt jelenti, hogy a mesterséges kezelések ezen a ponton leállíthatók.