Fontos tudni, hogy milyen vér van?

A vér típusának ismerete számos okból fontos. Az első az, hogy ha balesetet szenved, ha veszteséget vesztettünk ahhoz, hogy vérátömlesztést igényelhessünk, súlyos betegségben lehet részesíteni, ha a rossz típust beadjuk. Szerencsére a kórházak általában gyors vizsgálatot végeznek annak érdekében, hogy elkerüljék az inkompatibilis vér átengedését.

A műtét előtt a vér általában be van írva. Ezek a tesztek szokásos követelmények is voltak a házassági bizonyítvány megszerzése előtt a legtöbb államban. Ez többé nem szabványos eljárás, de az okok megkövetelése szilárd.

Ha egy nőnek van egy negatív vértestje, és elképzel egy pozitív típusú embert, az eredmény pusztító lehet. Általában az első gyermeket fogják elképzelni, ha a gyermeknek pozitív típusa van. Azonban a második gyermek fejlesztheti az úgynevezett RH-betegséget, és súlyosan érintheti az anya negatív RH tényezője.

A szervezet olyan antitesteket termelhet, amelyek különböző eredménnyel támadják meg a növekvő magzatot. Bizonyos értelemben az anya teste allergiás a baba vérére. Emiatt a negatív RH-t kapó nők vakcinát kaptak az első gyermekük születése után, ami megakadályozhatja ezt a reakciót. Ez nem működik az ellenkező irányba. Egy pozitív típusú nő pozitív mellékhatással nem rendelkező, negatív típusú gyermek lehet.

Fontos tudni az ember vérmintáját is, mert folyamatosan szükség van a véradásra. Bizonyos ritka típusok kevesebb ellátáshoz jutnak, mint a leginkább jellemző O pozitívak. Az O negatívnak nagy előnye van a közösségnek, hiszen az egyik egyetemes donor. Minden olyan esetben, amely nem igényel fajta specifikus vért, az O negatív elfogadható a transzfúzióhoz.

Mivel az O-negatív vér meglehetősen ritka, azok, akik ilyen típusúak, valóban gyakran szolgálják a közösségüket, gyakran adományozva. A nagy igényű más típusok AB, A és B, mind pozitívak, mind negatívak. Néha az embereknek csak transzfúziói lehetnek, amelyek a vércsoportjukra jellemzőek. Így a kevésbé gyakori típusok valóban segítenek mindenkit körülötte gyakori adományozókkal.

A gépelés fontos kezdeti lépés lehet a csontvelő-donor kialakulásához. Általában véve ritkaabb a vércsoportja, annál valószínűbb, hogy csontvelőt adományoznak és segítenek megmenteni valakinek az életét. Az USA-ban az ázsiai, a spanyol és az afrikai-amerikai származású vér- és csontvelő-donációk különösen szükségesek.

Ezek a csoportok kisebb népességgel rendelkeznek, mint a kaukázusiaké. Így nagyobb a nehézsége a csontvelő megszerzésében. Ha ritkán vércsoportja van, meg kell fontolni annak lehetőségét, hogy csontvelő-donorrá váljon. Bár nincs ilyen pénzbeli jutalom, a valódi élet megmentésének érzelmi előnyei nagyon jelentősek lehetnek.