Biztonságosan kombinálható a melatonin és a valerian?

A melatonin és a valerian két természetben előforduló vegyület, amelyeket gyakran álmatlanságként használnak. Mindkét alternatíva azoknak az embereknek, akik meg akarják kerülni a hatékonyabb gyógyszeres altatót. Ezekre az anyagokra az egyik leggyakoribb kérdés az, hogy biztonságos-e kombinálni őket. Ezek az anyagok rendszerint mérsékelt mennyiségben biztonságosan kombinálhatók, de fontos, hogy megfontolják mindegyik biztonsági profilját, mielőtt azokat összekevernék.

A dózisok tekintetében mind a melatonin, mind a valerian kis veszélyt jelentenek a túlzott dózisok káros hatásaival szemben. Az egyének teljesen eltérő módon reagálhatnak ugyanazon kiegészítés azonos dózisaira, azonban így a kívánt hatás elérése érdekében a vegyületek minimális mennyisége általában a legbiztonságosabb. Ezzel segíthet elkerülni a lehetséges káros hatásokat.

A német és amerikai egyetemeken végzett klinikai vizsgálatok kimutatták a melatonin és a valerian minimális dózisát az alvás indukálására. A valerian általában 450 mg (mg) és 600 mg közötti hatást fejt ki anélkül, hogy a legtöbb ember fáradt volna a következő napon. Ez a dózis a gyógynövény standardizált kivonata, vagy olyan készítmény, amelyről tudományosan meghatározták, hogy bizonyos mennyiségű hatóanyagot tartalmaz. A melatonin aktív dózisa 0,3 mg és 5 mg közötti.

A melatonin és a valerian kiegészítők néha erősebb hatásúak lehetnek együtt, mint várhatóak. Emiatt a dózisokat csökkenteni kell, ha ezek kombinációit kombinálják. Mindkét vegyület biztonságos használata a lehető legkevesebb mellékhatással, a felhasználók az első éjszaka során félig csökkenthetik a dózist. Az adagokat lassan növelni lehet minden este, amíg a megfelelő kombinációt meg nem találja.

Az alvászavarokra szakosodott orvosok megjegyezték, hogy míg a melatonin és a valerian kombinációja általában a legtöbb ember számára biztonságos, előfordulhat, hogy ez nem a legjobb megoldás az alvási problémák kezelésére. Az ilyen típusú kiegészítőket rövid távú megoldásoknak kell tekinteni, amelyek alkalmi álmatlanságként tekintendők, óvatosan. Egyik vegyület sem okoz fizikai függõséget, de a kettõ keverése nem feltétlenül szükséges.

A melatonin és a valerian kombinációja előtt néhány orvos javasolja, hogy megismerjék mindkét vegyület hatását. Néhány ember számára csak az egyik vagy a másik szükséges az alvás kiváltásához. A rossz alvás mögött járó okok meghatározásához az orvos tanácsadója is segíthet az alvászavarok enyhítésében, anélkül, hogy ezeket a vegyületeket éjszakára kellene vinni.