Az antibakteriális szappan valóban káros?

Az 1990-es években az antibakteriális szappan népszerűvé vált, és sokan úgy látták, hogy ezáltal elkerülhető a betegség. A tudósok és az orvosok nagyobb kihasználással kezdték megkérdőjelezni a használat előnyeit, különösen, mivel mostantól gyakran nem csak kézi szappannal, hanem mosószerekkel és más termékekkel is kiegészülnek.

Egyértelmű megértés, hogy az antibakteriális szappan nem fogja megakadályozni a betegség megszerzését. Bár a legtöbb baktériumot elpusztítja, a vírusok ellen hatástalan. A kezek mosása csökkentheti a vírus terjedését, de ha egy gyermek egy órát tölt egy osztályteremben egy másik gyermeknek, hideg, egyenletes kézmosással nem elég, mivel számos rhinovírust belélegzik.

A kézmosás azonban különösen fontos a legtöbb vírusos gyomorbetegség elterjedésében, amelyek általában a nem megfelelő toalettázási higiénia révén terjednek. A gyerekeknek és a felnőtteknek mindig meg kell mosni kezüket az evés előtt, különösen a fürdőszobát használva.

A baktériumok sok gyomorfájást okoznak, és a legtöbb ember úgy véli, hogy csak antibakteriális szappan képes megvédeni ezeket a baktériumokat. A legtöbb esetben ez nem igaz. A jó kézmosási gyakorlatok meleg szappannal és vízzel a legtöbb baktériumot megölik.

Az antibakteriális termékek, például a szappan hosszú távú felhasználásának egyik aggodalma, hogy bizonyos antibakteriális szerekkel szemben rezisztens baktériumokat termelhetnek. Az erősebb baktérium azt jelenti, hogy a jövőben betegek lesznek, és kevesebb gyógymódot kínálnak nekik. A másik aggodalom az, hogy az egyik fő összetevője, a triklozán, most megjelenik a vízellátásban. Jelenlétét észlelték az anyatejben és az óceánokban is. Ez azt jelenti, hogy mindannyian lenyelik a triklozánt, ismeretlen jövőbeli következményekkel. Eddig a kutatók nem találták meg a módját, hogy megszabaduljanak a triclosan szennyeződéstől.

Míg az otthoni antibakteriális szappan egy kicsit több védelmet nyújt a háztartási háztartási baktériumok ellen, nem világos, hogy a triklozin mennyire befolyásolja a baktériumokat a vadon vagy a testünkön. A baktériumok minden ökoszisztéma szükséges részét képezik. Fantasztikus baktériumok vannak a bélünkben és a bőrünkön, amelyek gyakran megölik a gombaikat, és tényleg jobban működnek. A baktériumoknak a triclosanon keresztül történő nagymértékű felszámolása végső soron pusztító hatásokkal járhat, és sokkal fontosabbá válik, mivel úgy tűnik, hogy nem szabad megszabadulni tőle.

Végül sok orvos úgy gondolja, hogy a kisgyerekeknek “normál” baktériumokkal kell szembenézniük az erősebb bakteriális rezisztenciával szemben. Mivel a gyermekek antibakteriális szappant használnak, valóban hozzájárulhatunk gyermekeink jövőbeni egészségügyi problémáihoz.

Tehát az antibakteriális szappan, bár úgy tűnt, ilyen jó ötlet, valójában hosszú távon káros lehet. Sok kórház most áttér a szokásos szappan használatára, és megvédi az antibakteriális kézmosást bizonyos, nagyon káros baktériumok közvetlen kitettségére. Számos orvosi szakértő azt tanácsolja, hogy az emberek otthon is bekapcsolják a kapcsolatot, hogy elkerüljék a kiszámíthatatlan és esetleges káros jövőbeni következményeket.