A fogínygyulladás fertőző?

A fogínygyulladás általában nem tekinthető fertőzőnek, mivel általában a gipsz vonal mentén felhalmozódik. Az okozott baktériumok személyenként terjedhetnek, és mivel néha más parodontális megbetegedésekkel is előfordulhatnak, fontos, hogy óvatosak legyenek, mert bizonyos egyéb géltartalmak terjedhetnek. Mivel az ínygyulladáshoz hozzájáruló baktériumok fertőzőképesek lehetnek, jó ötlet az ecsetelés és fogselyem étkezés után, valamint az edények megosztása, csókolózás vagy ivás más ember csészéből történő használata után.

A fogínygyulladás egy ínybetegség, amely az íny köré épülő és gyulladást okozó plakkból ered. Ez azért történik, mert a baktériumok a plakkban élnek, és megfertőzik az íny szövetét. A tünetek közé tartozhat a vérzés, rossz lehelet, duzzanat és fájdalom az ínyvonal mentén.

Bár a betegség a legtöbb esetben teljesen megelőzhetőnek tekinthető, vannak olyan típusok, amelyek személyenként terjedhetnek, bár a napi többszörös fogmosás lecsökkenti ezt a kockázatot. A baktériumok bármely típusát olyan tevékenységekkel lehet elterjeszteni, mint a csókolózás és az étkezési eszközök vagy csészék megosztása, és a baktériumok elterjedése nagyobb veszélyt jelenthet a betegség kialakulásához, bár nem terjed közvetlenül ilyen módon.

A fogínygyulladás megelőzésének legmegfelelőbb módja az, hogy minden étkezés után keféljen, hogy megakadályozza a plakk felépülését. A fogorvos rendszeres meglátása szintén jó ötlet annak biztosítására, hogy a fogak ne legyenek problémás területek, például a fogkőképződés vagy üregek. A gyógyszeres vagy fertőtlenítő szájvíz használata egy másik jó módja annak, hogy megöli a baktériumokat, és megőrzi az ínybetegséget. A fogselyem a szájápolás fontos része is, mivel a fogak között a táplálékot és a plakkot alaposabban eltávolítja, mint a fogmosást.

A kezelések közé tartoznak a speciális szájöblítők, a fogkrémek és néha a műtét nagyon súlyos esetekben. A kezelést követően nagyon fontos a fogak és az ínyek további károsodásának megelőzése. Ha az ínybetegség nagyon súlyos lesz, akkor a fogak lazulnak és kiesnek. Ebben az esetben a fogsorok lehetnek az egyetlen lehetőség.

Úgy tűnik, hogy az ínygyulladás egyik személyről a másikra terjedt el, mert valószínűbb, hogy családokban fut. Ez gyakran azért van, mert a családtagok megosztották a szájhigiénés szokásaikat, és mindannyian elhanyagolhatják a szájöblítést, a fogselymet vagy az öblítést. Bár általában nem közvetlenül fertőző, ha valaki diagnosztizálta a betegséget, jó ötlet, hogy tartózkodjon az étkezési eszközök megosztásától, amíg nem megfelelően kezelik.