A fitness, mi a tömeges fel?

A fitneszben az ömlesztés a táplálkozási és testmozgási program leírására használt kifejezés, amelyet az izomépítésre terveztek. A testépítő elméletek azt állítják, hogy az étrend változása csökkentheti az izomépítéshez szükséges időt. Ezek az elképzelések gyakran a fehérjék és a szénhidrátok táplálékhoz való hozzáadásán alapulnak annak érdekében, hogy javuljon a fehérje mozgása az izmokhoz.

A fehérjék az izom építőkövei. Az ömlesztésre szánt táplálékok általában nagy mennyiségű fehérjét alkalmaznak, párosítva a teljes kiőrlésű gabonával és alacsony zsírszinttel. A normál élelmiszerek gyakran nem tudnak elegendő fehérjefehérjét felhalmozni, ezért a fehérjeszkokat gyakran használják az ételválasztás kiegészítésére.

A protein shake-eket edzés előtt és után is el lehet fogyasztani az izomszövetek táplálására. Edzés előtt a fehérje rázkódás kombinálható más kiegészítőkkel, hogy növelje az izmok véráramlását. Az edzés után a szénhidrátokat jellemzően a fehérje rázza. A szénhidrátok segítik a fehérjéket az izmokba mozgatni, ahol fel lehet használni a szövetek újjáépítését.

Az izomépítés tudományosan magában foglalja a rostok szakadását és javítását. Amikor a nehéz súlyt felemelik, az izmok szó szerint felszakadnak vagy elszakadnak. Ezt gyakran izomégetésnek nevezik, és a súlyemelés során meleg vagy fájdalmas érzés társulhat.

Az étrendi változásokat általában súlyt hordozó és emelő gyakorlatokkal együtt használják. Amikor az izmokat felemelik a súlyok, az izomszálak szakadnak. A fehérjéket szénhidrátok segítségével az izmokhoz rohanták, majd a javítási folyamatban alkalmazzák. Az edzésprogramokat gyakran egy forgó menetrend szerint tervezik, hogy az izmok időben megjavuljanak, mielőtt szétszakítanák a szálakat.

A feltöltés nem lehet folyamatos folyamat, vagy pedig könnyű. Optimális programok az izom nyerésére akkor lehet elindulni, amikor a test csúcsértékeken teljesít. Ez azt jelenti, hogy a rendszeres edzés jól megy, és a test jó állapotban van. Az építőmunka a szervezetben adóztatható, így a tornateremről történő szünetet követően általában nem ajánlott az ömlesztési program indítása.

A testépítő programok tervezése fontos. Ezek gyakran tartalmaznak étkezési döntéseket, edzésprogramokat és napi menetrendeket. Ritkán van egy nap a tornateremből, amikor egy izomépítő fázisban van, bár a napok gyakran szerepelnek a tervben. A súlyemeléssel kapcsolatos rövid szünetek gyakran használatosak a szív- és érrendszeri gyakorlatokhoz, mint a futás, a séta vagy az úszás.

Fontos, hogy elegendő mennyiségű vizet vegyen fel az izmok építésénél. Az izomösszehúzódás, az ízületi kenés és az energiatermelés mind fontosak az izomépítéshez, és elegendő vízfelvételre van szükség. A verejtékezés során fokozott vízfogyasztásra lehet szükség ahhoz, hogy a test hidratálódjon.

Sok testépítő folytatja a tömeges étrendet egy hónapig egy verseny előtt, vagy az izomépítési ciklus végén. Szakmai vagy amatőr szintű testépítéshez szükség lehet a táplálék módosítására, hogy csökkentsük a gyakran felhalmozódott vízfoltokat. Ha a puffadás csökkent, a bőr az izomhoz közelebb kerülhet, így jobb vizuális hatás érhető el.